Thursday, July 18, 2013

mala crna haljina

Mala crna haljina je postala modno pravilo za sve osobe zenskog roda. Moramo je posedovati,sto zbog sebe,sto zbog drugih.

Crno je (ne)boja koja vrlo dobro prikriva ne perfekcije naseg tela,vizuelno nas cini tanjim, a cinjenica da se radi o umereno kratkoj haljini je veliki plus,jer pokazujemo kozu u dobroj meri,da zagolicamo mastu suprotnog,ali posto smo i sujetni,istog pola.

Mala crna haljina je proizasla iz ere konzervativnog oblacenja i napravila ogromnu promenu u svetu mode,mozemo reci da se pojavila uz veliki PRASAK!
Mala crna haljina je nosena kao koktel haljina ali sa par elegantnih dodataka postala bi i  vecernja haljina (u danasnje vreme,sa odgovarajucim dodacima moze biti i u poslovnoj ali i opustenoj varijanti).

Osmisljena od modne inovatorke Gabriele Coco Chanel,izdizajnirana da se na njoj ne vide mrlje i da pristaje svakoj zeni,uporedjivana sa automobilom marke "ford",zato sto su bili crni,pristupacni,lepi ali jeftini (i pristajali su svakom).
Mala crna haljina moze biti i luksuz ali je zamisljena  kao pravo svake zene da izgleda lepo 

U danasnje vreme pravi se od raznih materijala,u raznim stilovima,bas kao sto je i bila zamisao jedne Legende modne scene Coco,ne bi li pristajala svakoj zeni,ne bitno od njene gradje ili novcanika!

Pre su se crne haljine nosile kao pokazivanje zalosti u zapadnom svetu (na istoku je bela boja,boja zalosti),a onda se desila ONA.
Nastala je u doba emancipacije zena (1926),a upravo je  u modnom svetu nad tim kormilom vlast  preuzela upravo Coco.

Prva mala crna haljina je bila od Zerseja, udobnog materijala,bila je tek nesto iznad kolena,bez rukava i postala je klasicni sastavni deo zenskih garderobera.
No comments:

Post a Comment